PIENI VAROITUKSEN SANA – DOMAINHUIJAUKSET

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Yleistyvä huijaustapa verkkosivujen omistajia kohtaan

Domainhuijaukset ovat yleistyneet viime aikoina voimakkaasti ja tässä artikkelissa kerron pääpiirteissään miten huijaus tapahtuu.

En tiedä kuinka moni teistä on lukenut verkosta domainhuijauksista. Eräs asiakkaani joutui tällaisen huijauksen kohteeksi helmikuussa ja haluankin nyt varoittaa kaikkia yrittäjiä, joilla on verkkosivut.

Näitä huijausyrityksiä tulee sekä sähköpostiin, että puhelimeen. Sähköpostiin tulevat ovat yleensä englanninkielisiä, ulkomailta tulevia ilmoituksia, joiden sisältö on hyvin samansuuntainen puheluiden kanssa. Olen itsekin saanut näitä sähköposteja jo muutaman.

Käytän tässä esimerkkinä omaa verkkosivuosoitettani www.dfp.fi.

Huijauspuhelun kulku on suunnilleen seuraavanlainen:

Yrittäjä saa puhelun, jossa asiallisesti esittäytyvä myyjä (tässä tapauksessa nuori nainen, joka puhui hyvää Suomen kieltä) kertoo soittavansa IT-Suomi.net nimisestä yrityksestä.

Myyjä kertoo, että yritys on saanut pyynnön varata domainin www.dfp.net, -.com, -.org, -.live tai muun vastaavan verkkosivuosoitteen ja he haluavat nyt ensin ystävällisesti kysyä sinulta: 

”Haluaisitko varata kyseiset verkkosivupäätteet itsellesi, koska muuten vaarana on näiden osoitteiden väärinkäyttö?” 

Välihuomautus - tätä oikeasti tapahtuu, esim. nordean sivuista on tehty kopioita ja yritetty saada ihmisiä syöttämään pankkitunnuksensa sivuille.

Yritys tarjoaa osoitteita 10-vuoden varauksella, mutta käytännössä he varaavat verkkosivuosoitteet vain vuodeksi, eikä aikomuksena edes ole uusia varauksia tämän jälkeen.

Huijauspuhelun aikana ilmoitetaan domainin hinnaksi 25€/vuosi, mutta lasku lähetetään kerrallaan 10-vuoden ajalta. Tässä tapauksessa asiakkaalleni oli yritetty myydä 5 eri domainpäätettä.

Laskun loppusumma oli huikeat 1250€ +alv = 1550€

Kun yritykseltä on saatu edes jonkinlainen suostumus nimien varaamiseen ilmoittaa myyjä nopeasti ”Tämä puhelu on nauhoitettu.” ja sulkee puhelimen. Tämä viimeinen lause herätti asiakkaassani epäilyksen, että kaikki ei nyt tainnut olla ihan kohdallaan.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

IT-Suomi kyllä varaa domainit ja tekee niistä jopa käännön yrityksesi kotisivuille, mutta tähän heidän palvelunsa loppuukin. Seuraavia vuosia heiltä on turha penätä, koska kyseistä yritystä ei todennäköisesti ole enää olemassakaan. He eivät myöskään suostu perumaan laskuaan jos sitä heiltä pyytää. 

Mistä tämän tietää olevan huijaus?

  • Yksikään verkkotunnuksia välittävä yritys ei saa tietoa siitä, mitä verkkotunnuksia missäkin varataan.
  • Tästä yrityksestä on tehty poliisille jo useita rikosilmoituksia.  Ehkä he muuttavat nimeään taas piakkoin.

Eli olkaahan varovaisia mihin suostutte puhelimessa..

Ps. Kaivelin roskakoria ja löysin kyseisen sähköpostihuijausyrityksen… Tässä kuvankaappaus siitä. 

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Muut artikkelimme

Starttiraha
Uutiset
Juha Räty

Muutoksia Starttirahaan

Hallitus on hyväksynyt 16.4.2020 valtioneuvoston asetuksen väliaikaisen muutoksen starttirahaan. Tämän muutoksen myötä yrittäjälle voidaan maksaa

LUE LISÄÄ »