Sinustako yrittäjä?

Yrittäminen on elämäntapa.

Oletko ajatellut ryhtymistä yrittäjäksi ja mietit oman yrityksen perustamista? Yrityksen perustaminen on Suomessa loppujen lopuksi aika vaivatonta, mutta ennen kuin alat yrittäjäksi tulee sinun olla valmis siihen.
Kerron alustukseksi oman tieni yrittäjätoimintaan.

Olen toiminut aiemmin yrittäjänä 90-luvulla, mutta lopetin yritystoiminnan henkilökohtaisista syistä.
Sen jälkeen olin noin 20 vuotta palkkatyössä erilaisissa yrityksissä, niin suurissa kuin pienissäkin, mutta aina mielen taustalla kaihersi vapaus valita ja päättää omasta työstä. Niinpä päätin 2016 lähteä takaisin yrittäjäksi, tällä kertaa kuitenkin toimialalla, jota en ollut ennen tehnyt päätyökseni.

Verkkosivujen osalta minulla on kokemusta lähes koko internetin nousukaudelta, tein 90-luvulla ensimmäisen verkkokauppani, joka menestyi ihan kohtalaisesti ja niistä ajoista lähtien olen ollut jatkuvasti tietotekniikan kanssa työni puolesta tekemisissä tavalla tai toisella yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

Vuodesta 2010 saakka tunsin suurta turhautumista oravanpyörään jossa olin ja päätös alkaa jälleen yrittäjäksi kasvoi pienestä liekistä roihuavaksi tuleksi. Tänä aikana opiskelin verkkomainontaan liittyviä asioita omatoimisesti, eli käytin taustatyöhön noin 6 vuotta. Vuonna 2016 tämä tuli sitten pääsi valloilleen eikä sitä enää pystynyt sammuttamaan. Aluksi en kuitenkaan halunnut heittäytyä täysin ”tuntemattomaan” vaan olin päivätyössä ja tein verkkosivuja kevytyrittäjänä, toisin sanoen laskutin asiakkaitani erään tunnetun kevytyrittäjyys osuuskunnan kautta. Tämä oli omalta kannalta oikea ratkaisu, kun alkuun ei ollut vielä asiakaskuntaa enkä ollut tehnyt edes markkinointia palveluistani. Päivätyö takasi leivän pöytään ja ”harrastuksesta” kasvoi siinä sivussa työ.

Tällä hetkellä toimin yksityisyrittäjänä toiminimellä (verkkosivutuotanto) ja nostin juuri osakeyhtiöni pöytälaatikosta, koska osa liiketoiminnoista (verkkomainonta) on ottanut hyvin tuulta purjeisiin. Osakeyhtiöön olen kerännyt ympärilleni minua parhaiten omalla osaamisellaan täydentävät henkilöt osakkaiksi. Nyt pystyn työllistämään itseni sekä kuusi muuta itsenäistä yrittäjää osakeyhtiön kautta.

TurhautuminenOnko tämä ollut helppo tie, laskutuspalvelusta osakeyhtiön toimitusjohtajaksi. No ei varmasti. Onnekseni olen tutustunut matkan varrella moniin henkilöihin joista osa on nyt YritysVihti ry:n toiminnassa mukana. Heiltä olen saanut kultaakin arvokkaampia ohjeita ja vinkkejä tekemiseeni. Ja voin vilpittömästi sanoa, että ilman heiltä saatua apua olisin monesti hakannut päätä kiviseinään.

Mennäänpä sitten asiaan. Haluat siis yrittäjäksi. Onnitteluni, sillä se vaatii päättäväisyyttä jota sinulta näköjään löytyy. Mutta löytyykö kaikkea muuta mitä siihen tarvitaan? Vaikka olin toiminut jo aiemmin yrittäjänä, en silti ollut varma kuinka tämä jälleenkohtaaminen oman yrittäjäminäni kanssa menisi. Onneksi se meni niin hyvin, että olen nyt pisteessä jossa voin omalla kokemuksella auttaa muita yrittäjäksi aikovia.

”’

Lähtökohtana yrittämiselle sinulla voi olla monia syitä. Syitä voivat olla esim. ammattisi huono työllisyystilanne asuinalueella, erityinen ammattiosaaminen, tahto päättää omasta tekemisestä tai vaikka yt-neuvotteluiden harmillinen päätös työpaikkasi osalta, minulla se oli halu määrätä omasta ajankäytöstä.

Olipa syy mikä tahansa edellämainituista tai jokin muu, on sinun hyvä kuitenkin pysähtyä ja käydä läpi asiat, joita yrittäminen sinulta vaatii.
Koska erittäin harvoin yrittäminen on ruusuilla tanssimista heti alusta saakka.

SE EI OLE HELPPOA!

Ensimmäiset asiat jotka jokaisen yrittämistä harkitsevan tulee tiedostaa on se, että yrittäminen on elämäntapa. Ja niin kauan kuin olet yrittäjänä on yritys sinun lapsesi. Vapaapäiviä sinulla ei ole samalla tavoin kuin palkkatyössä. Ei ainakaan alkuun.

Kun olet sisäistänyt yllämainitut asiat voit vasta sen jälkeen alkaa miettiä olisiko sinusta yrittäjäksi. Muista kuitenkin, että yritystoiminnan voi myös aina lopettaa tai toisissa tapauksissa myydä. Sinä et sitoudu elämänmittaiseen työsuhteeseen jos yrittäminen ei jostain syystä enään tunnukkaan sinulle sopivalta.

Seuraavaksi sinun täytyy tehdä päätös omasta motivaatiotasostasi.
”Minä olen valmis uhraamaan vaikka 24h vuorokaudessa, että saan yritykseni toimimaan kannattavasti.”

Vasta tämän jälkeen voit alkaa miettimään seuraavia asioita:

 • millainen vaikutus yrittämisellä on perheeseesi ja salliiko perhetilanne ylipäätään yrittämisen
 • kuinka pitkälle liikeideasi kantaa
 • mikä on ammattiosaamisesi taso kilpailijoihin nähden
 • millaiset taloudelliset resurssit sinulla on aloittaa liiketoiminta
 • miten yrittäminen vaikuttaa työttömyysturvaan
 • millaista taloudellista tukea voit saada yrityksen perustamiseen
 • kuinka valmis olet kehittämään itseäsi ja osaamistasi yrityksen mukana
 • millaiset yrittäjyystaidot sinulla on
 • kuinka valmis olet ottamaan riskejä
 • jos työllistät ihmisiä yrityksesi kautta olet myös vastuussa heille
 • …ja monia monia muita kysymyksiä.

PerhepalaveriKun olet saanut vastaukset ylläoleviin kysymyksiin ja olet keskustellut lähipiirisi kanssa asiat selviksi on aika ottaa seuraava askel yrittämisen polulla ja nyt, ihan viimeistään tässä vaiheessa suosittelen kääntymään ”viisaampien” puoleen. On hyvä saada ulkopuolinen henkilö, jolla ei ole samanlaista tunnesidettä asiaan, mukaan arvioimaan liikeideaasi ja auttamaan sinua alkuun.

Parhaiten tässä sinua voi auttaa henkilö, joka tekee yritysneuvontaa työkseen. Olipa se sitten Suomen Yrittäjien, YritysVihti ry:n tai jonkun muun instanssin ammattilainen, niin käänny hänen puoleensa. Varsinkin jos olet ensimmäistä kertaa aloittamassa yritystoimintaa.

Monelle yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen liittyvät pakolliset ”piruetit” ovat liian monimutkaisia alkuun. Näin myös omalla kohdalla. vaikka olinkin yritystoimintaa jo aiemmin pitkään tehnyt. Osa asioista oli päässyt unohtumaan ja osa taas oli muuttunut niistä ajoista kun viimeksi yritystoimintaa pyöritin.

Niin raadolliselta kuin se kuulostaakin on monella liian ruusuinen kuva liikeideastaan, toisilla taas omasta osaamisestaan ja jollain vain liiketoiminnan edellytykset eivät täyty niin, että se riittäisi tuomaan leivän pöytään. Tämän takia on hyvä saada ulkopuolinen henkilö mukaan arvioimaan mahdollisuuksiasi aloittaa yritystoiminta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä YritysVihdin yritysneuvojaan Pertti Salovaaraan.
Pertin tavoitat parhaiten puhelimitse arkisin klo 10 – 14 välisenä aikana.

Kirjoittaja on verkkomainonnan ammattilainen, verkkosivutuottaja ja YritysVihti ry:n asiantuntijaneuvoja Juha Räty. Mikäli kaipaat apua yllä mainituissa asioissa, ota yhteyttä täältä tai varaa aika henkilökohtaiseen neuvontaan täältä.