Yrittäjäksikö?

Kun perustat yritystä

Yrityksen perustaminen aloitetaan aina tarkalla suunnittelulla ja jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta (tai vaikka olisikin) on hyvä käyttää apuna asiantuntijoita. Vihdin alueella alkavan yrittäjän yritysneuvontaa tuottaa YritysVihti ry. Muilla alueilla kannattaa etsiä lisätietoa yritysneuvonnasta kunnan sivuilta.

Uuden yritystoiminnan perustaminen voidaan jakaa käytännössä viiteen osa-alueeseen. 

 1. LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKEMINEN
 2. YRITYKSEN KANNATTAVUUSLASKELMIEN TEKEMINEN
 3. RAHOITUSVAIHTOEHTOJEN SELVITTÄMINEN
 4. YHTIÖMUODON VALINTA
 5. PERUSTAMISASIAKIRJOJEN TEKEMINEN JA YRITYKSEN REKISTERÖINTI

Liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelman avulla määritellään kuinka yrityksesi liikeidea toteutetaan. Suunnitelma on ohjenuora yrityksen päivittäiselle toiminnalle ja sitä tulee myös päivittää aika-ajoin.

Yrityksen taloussuunnitelmat

Jotta tiedät, onko yritysideallasi mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan, tulee sinun tehdä liiketoimintasuunnitelman liitteeksi kannattavuuslaskelmat. Näitä tarvitset myös hakiessasi esimerkiksi rahoitusta liiketoimintasi tueksi.

Suosittelemme tekemään kannattavuuslaskelmat yhdessä yritysneuvojan kanssa, varsinkin jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta laskelmien tekemisestä. Näissä paljastuu usein myös ne sudenkuopat joihin yritystoiminta voi kaatua jo alkumetreillä.

Yrityksen rahoituksen järjestäminen

Yritystoimintaa on mahdotonta aloittaa ilman alkupääomaa. Se voi olla omaa rahaasi tai ulkopuolista rahoitusta. Usein se on myös näiden yhdistelmä.

Ulkopuolista rahoitusta on neljää lajia. Käsittelemme näitä myöhemmissä kirjoituksissamme enemmän.

 1. Laina (pankkilaina, vakuudettomat yrityslainat, eläkevakuutusyhtiöt)
 2. Avustukset (ELY, Finnvera Oyj…)
 3. Pääomasijoittajat (Venture Capital) 
 4. Joukkorahoitus

Oma rahoitus on sananmukaisesti yrittäjän omaa pääomaa – eli rahaa. On myös mahdollista tehdä niinsanottu pääomalaina. Tästä tehdään kirjallinen sopimus yrityksen ja pääomalainan antajan kesken ja laina maksetaan takaisin kun yrityksen kassaan on kertynyt tarpeeksi voittovaroja ja yrityksen taloudellinen tilanne sen sallii. Rahoitusmuotoja on vielä muutama muu harvemmin käytetty, kerromme näistä lisää joskus myöhemmässä artikkelissa.

Yhtiömuodon valinta yritykselle

Minkä yhtiömuodon valitsisin? Osakeyhtiö, toiminimi, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö vai kenties osuuskunta? 

Yhtiömuodon valintaan vaikuttavat monet seikat kuten esimerkiksi

 • ennustettu liikevaihto
 • kuinka monta yhtiömiestä yrityksessä tulee olemaan
 • maksaako yritys palkkaa (onko työntekijöitä)
 • mikä on yhtiön omistajien henkilökohtainen taloudellinen tilanne
 • yritysmuodon vaikutus yrityksen uskottavuuteen (toiminimi vai osakeyhtiö)
 • yrityksen varojen käyttön joustavuus
 • vastuut yrityksen varoista ja veloista (riskit)
 • sekä monia muita tässä mainitsemattomia…
Jos epäröit yhtiömuodon valinnassa, niin käänny silloin yritysneuvojan puoleen.

Perustamisasiakirjojen laadinta

Perustitpa sitten toiminimeä, osakeyhtiötä tai muuta yritysmuotoa, niin tee perustaminen yhdessä yritysneuvojan kanssa. Yritysneuvojalla on varmasti antaa sinulle hyviä vinkkejä vielä tässäkin vaiheessa ja palvelu on sinulle maksutonta.

Muuta yrityksen perustamiseen liittyvää

Yritykselläsi täytyy olla nimi. Tätä varten kannattaa katsoa kaupparekisterin tarjoamia ohjeita yrityksen nimen valinnan avuksi. Löydät ne tästä linkistä.

Yrityksen nimeä miettiessä kanattaa myös miettiä tulevaa yrityksen verkkosivuston osoitetta. Jos yrityksesi nimi on esimerkiksi. Hirsien nostokurkipalvelu Matti Meikäläinen Oy on yrityksen nimestä hankalaa muodostaa nimeä yrityksen verkkosivuosoitteeksi (www.hirsiennostokurkipalvelumattimeikalainen.fi) Kukaan ei jaksa kirjoittaa tuollaista nimihirviötä ja se taas vaikuttaa negatiivisesti verkkosivujesi kävijämääriin.

Kun haluat keskustella yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista, niin ota yhteyttä yritysneuvojaamme ja varaa aika hänen juttusille. Palvelu on sinulle maksutonta.

Pertti Salovaara / 050 – 566 4863